tiistai 28. joulukuuta 2010

Tuhat loistavaa aurinkoakin luettu

En tässä vaiheessa spoilaa sen enempää (kirjan takakansi paljastaa jo itsessään mielestäni aivan liikaa juonesta), kuin että loppua kohti tarvitsin itse nenäliinoja. Paljon nenäliinoja. Itse asiassa menin lukemaan lopun vessaan, etten herätä nukkuvaa miestäni, koska itketti niin kovin. Ja huomasin juuri, että kirjan takakannessa on iso tahmea ripsiväritahra. Suosittelen vedenkestävää ripsiväriä kirjan lukemiseen.

Alku jätti minut jotenkin kylmäksi, mutta kun kertomuksessa vaihtui päähenkilö, tarinakin sai minut paremmin mukaansa.

Kirjassa oli aika paljon viittauksia siihen, kuka ja ketkä olivat kulloinkin vallassa, mutta nimet eivät sanoneet minulle mitään. Oikeastaan vasta talibanien aika alkoi kuulostaa tutulta.

Kannattaa varata nenäliinoja, ettei tarvitse pyyhkiä silmiä kirjan takakanteen...

Kirjassa talibanien lentolehtinen ohjeistaa naisia:

Naiset huomio:
Te pysytte kotonanne kaikkina vuorokauden aikoina. Naisen ei ole sopivaa vaellella päämäärättä kaduilla. Jos menette ulos, teillä täytyy olla mukananne mahran, miespuolinen sukulainen. Jos teidät tavataan kulkemasta yksin kadulla, teidät piestään ja lähetetään kotiin.
Te ette saa missään tapauksessa näyttää kasvojanne. Te peitätte itsenne burqalla ulos mennessänne. Jos ette tee näin, teidät piestään ankarasti.
Kosmetiikka on kielletty.
Korut on kielletty.
Te ette käytä vietteleviä vaatteita.
Te ette puhu ellei teitä puhutella.
Te ette katso miehiä silmiin.
Te ette naura julkisesti. Jos teette niin, teidät piestään.
...

- M.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti