torstai 28. lokakuuta 2010

Kokoontumisia

Pidimme pitkästä aikaa Tokipiirin kokouksen (taas vaihteeksi juhlien sivutapahtumana). Keskustelimme Suuren Lammasseikkailun herättämistä ajatuksista ja muutenkin tunnelmista kirjan lukemisen jälkeen. Itse sain kirjan luettavakseni vasta kokousta edeltävällä viikolla, joten en viitsinyt enää kirjoitella tänne erikseen mitään ennen kokousta.

Olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että Murakami käyttää kirjassa kieltä uskomattoman hienosti ja taidokkaasti. Kirja on täynnä hauskoja ja mielenkiintoisia pohdintoja siitä sun tästä: välillä keskustellaan siitä, miten nimeämme asioita ja miten lokeroimme ihmisiä ilman niitä, ja välillä pohditaan donitsin reiän syvempää olemusta. Kirjasta teki erityisen virkistävän kaikki sellaiset pienet kohtaukset, jotka eivät oikeastaan liittyneet mitenkään mihinkään, kuten kun päähenkilö menee entiselle rannalle juomaan ja heittelemään tölkkejä tai kun hän tappaa aikaa hotellin baarissa ja leikkelee kynsiään.

Keskustelimme myös siitä, miten kirjaa lukiessa sen tapahtumista ja henkilöistä katoaa kaikki "japanilaisuus". Vaikka kirja selvästi sijoittuu Japaniin, on se kirjoitettu hyvin länsimaiseen tyyliin, ja välillä päähenkilöä on hyvin vaikea edes kuvitella japanilaiseksi.

Itse olen eri mieltä muiden kanssa lopun kökköydestä. Jotenkin loppu ilman mitään maailmaamullistavaa sopi mielestäni kirjan kokonaisuuteen, tosin kuva lammasmiehestä oli minustakin aivan turha ja harvinaisen pöljä. Emme yhdessäkään keksineet syytä moiselle. :D

Minä ja T olisimme antaneet kirjalle neljä tähteä, mutta M ei ollut aivan niin vaikuttunut, joten päädyimme hieman vähempään, siis:

****¯
Tarkoittaa 4 miinusta. :D Tapaus aasintamma taisi siis olla vain yksittäinen repsahdus.

-E.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti