maanantai 28. joulukuuta 2009

Positiivinen yllättäjä

Hmm. Luin jo aikoja päiviä sitten tuon Miehet jotka vihaavat naisia, mutta kuten tavallista, olen hidas kirjoittamaan tänne. Selittelyt sikseen ja asiaan. Kuten M mainitsee omassa kirjoituksessaan, kirjan alku on tuskastuttavan tylsä ja kulutin enemmän aikaa ensimmäisten kahden- kolmenkymmenen sivun kahlaamiseen kuin loppukirjaan yhteensä.

                                      Funky Monkey ei vihaa naisia

Juonellisesti kirja oli hieman köykäinen, mutta se ei oikeastaan haitannut missään vaiheessa, sillä tapahtumien ja paikkojen kuvailu oli sen verran elävää. Ylivoimaisesti kiehtovinta kirjassa oli se, miten Mikael jäljittää vanhojen valokuvien avulla Harrietin katoamispäivän tapahtumia. Olin miltei pakahtua jännityksestä, en vain voinut laskea kirjaa käsistäni! Aivan toisenlaisen reaktion puolestaan aiheuttivat kirjan sadistista ja alistavaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevät osiot. Vaikka kirja onkin rikosromaani, nousee sen keskeiseksi teemaksi miesten halu alistaa ja hallita naisia sekä väkivallan ja alistamisen ilmenemismuodot elämän eri osa-alueilla. Näitä seikkoja tuodaan varsinkin esille tietokonehakkeri Lisbeth Salanderin hahmon kautta.

Kaiken kaikkiaan Stieg Larssonin Miehet jotka vihaavat naisia oli sen verran hyvä, että aion lukea myös sarjan muut osat.

T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti