lauantai 7. marraskuuta 2009

T pohdiskelee

Luin tuon Poika raidallisessa pyjamassa muutaman päivän E:n jälkeen (en siis minäkään saanut kirjastosta kyseistä kirjaa). Olen vain sattumoisin toisia hitaampi tämän kirjoittamisen kanssa...

Ei siitä mihinkään pääse - Poika raidallisessa pyjamassa on surullinen. Kirjan takakannessa ei varsinaisesti kerrota juonesta mitään, koska se luultavasti häiritsisi lukukokemusta. Tosin tiesin etukäteen, että kirja sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Saksaan ja käsittelee holokaustia. Kirjan päähenkilö on yhdeksänvuotias Bruno-poika, joka on ikäisekseen poikkeuksellisen naiivi. Brunon viattomuus ja naiivius korostavat vaikuttavasti hänen ympärillään tapahtuvia kauheuksia, jotka lukija osaa kuvitella liiankin hyvin.

Kirja vaikutti minuun vahvemmin kuin olin osannut odottaa. Sen tapahtumat jäivät kaihertamaan pitkäksi aikaa. Välittömästi kirjan lukemista seuranneena yönä itkeskelin pitkän tovin, kun ajattelin pientä höpsöä Bruno-parkaa ja mietin, miten kamalaa olisi, jos omat pienet höpsöt lapseni joutuisivat vastaavanlaiseen tilanteeseen. Suuri osa kirjan vaikuttavuudesta johtuukin siitä, että se pakottaa astumaan viattomien uhrien asemaan.

P.S. Tämä kirja pakolliseksi luettavaksi kaikkiin kouluihin, jooko?

T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti