torstai 17. kesäkuuta 2010

Historiantutkija

Täällä blogissa ei ole taas tapahtunut pitkään aikaan mitään, joten ajattelin kirjoitella vähän sivuhorinoita. Lueskelen parhaillaan Elizabeth Kostovan Historiantutkijaa, ja koska kyseessä on todellakin hyvä kirja, kirjoitan siitä muutaman sanasen. (Jos siis saan itseni hillittyä.)

Kirja kertoo diplomaatti Paulista ja hänen kuusitoistavuotiaasta tyttärestään; sekä Vlad Tepesistä, Valakian julmasta hallitsijasta, joka taisteli ottomaaneja vastaan 1400-luvulla ja toimi esikuvana Bram Stokerin kreivi Draculalle. Historiantutkijassa yhdistetään kiehtovasti Vlad Tepesin ja Kreivi Draculan myytit ja historia toisiinsa, tuloksena upean nautittava ja monitasoinen tarina, joka on rakenteeltaan kunnianosoitus alkuperäiselle Dracula-kirjalle.

Kirjassa on pääasiassa kolme eri kertojaääntä: professori Rossin (Paulin mentorin ja oppi-isän) kirjeet, jotka kertovat tapahtumista 1930-luvulla; Paulin omat kertomukset ja kirjeet tyttärelleen 1950-luvun tapahtumista sekä kertojan itsensä (eli Paulin tyttären, jonka nimeä kirjassa ei mainita) 1970-luvulta. Kirja alkaa, kun tytär löytää isänsä kirjastosta lohikäärmeen kuvalla koristellun kirjan ja saa kuulla isältään tapahtumista, joihin kirjan löytäminen hänet johti.                                                                                                                                          


                                                 Drakulya on laskeutunut!                                   
                                                                                                                                         Uuuu, tämä on oikeasti aivan upean mahtava kirja, hyvin monitasoinen. Kostova itse on sanonut, että Dracula on metafora "for the evil that is so hard to undo in history".

"Parahin, onneton seuraajani,
Pahoittelevin mielin kuvittelen, kuinka sinä, kuka sitten oletkin, luet selontekoa, joka minun on tähän kirjoitettava. Olen pahoillani osin omasta puolestani - sillä jos tämä on käsissäsi, olen varmasti vähintäänkin vaikeuksissa, ehkä kuollut, kenties pahempaa. Mutta myös sinun puolestasi, toistaiseksi tuntematon ystäväni, sillä tämän kirjeen on jonakin päivänä lukeva vain ihminen, joka tarvitsee sen sisältämää kaameaa tietoa."                                                                                                                             
                                                                                                          
           Ainiin, Kostovalta kesti kymmenen vuotta kirjoittaa esikoiskirjansa valmiiksi, ja sen kustannusoikeudet myytiin ennätykselliseen 2 miljoonan dollarin hintaan :)

T

1 kommentti:

  1. Voi ärsytys kun tämä aina sekoaa, kun noita kuvia lisäilee. Nytkin imaisi ensin kaikki tekstit yhteen ja sitten kun korjailin asiaa, se heitti tuommoiset hiiiirmuisen leveät välit. Antaa olla, se on nyt ihan hyvä :)

    T

    VastaaPoista